Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Έρχονται νέος Καλλικράτης και νέος εκλογικός νόμος»

ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦ. «ΠΑΤΡΙΣ»
(22/02/2016 12:10)

Πολλές ειδήσεις «έκρυβε» η αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς» ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, που τους τελευταίους μήνες αφιερώνει μεγάλο μέρος της καθημερινής του ενασχόλησης στο οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ηλεία.  Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα τόνισε ότι η επίλυση του προβλήματος βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι την περίοδο της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας η Αρχαία Ολυμπία και ο Πύργος θα έχουν καθαρίσει.
Αναφερόμενος στο νέο «Καλλικράτη» ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι θα υπάρξουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανοίξει το χωροταξικό γιατί «θα καεί όλη η υπόθεση». Παράλληλα ανακοίνωσε, ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες.  Ο κ. Κουρουμπλής θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεπεράσει τα εμπόδια από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των άλλων κοινωνικών ομάδων, ενώ εκτιμά ότι και οι θεσμοί θα λάβουν το μήνυμα των κινητοποιήσεων και θα γίνουν πιο διαλλακτικοί. Τέλος, απορρίπτει με απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο προώρων εκλογών, αλλά και την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Αντίθετα, καλεί τη Φώφη Γεννηματά να αφήσει το «Όχι σε όλα» και να συστρατευθεί με το ΣΥΡΙΖΑ.
•  Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ «σφύρας και άκμονος». Από τη μια οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των άλλων κοινωνικών ομάδων παραλύουν τη χώρα και από την άλλη οι «θεσμοί» πιέζουν για ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως μείωση συντάξεων, ρήτρα προσλήψεων στο δημόσιο και άλλα. Μήπως τελικά τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο;
-Kύριε Αργυρόπουλε, νομίζω ότι περιγράφετε την ίδια την καταστροφή και δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η χώρα διέρχεται μεν μια δύσκολη όσο και κρίσιμη περίοδο, αλλά δεν έχει παραλύσει επειδή κοινωνικές ομάδες διεκδικούν, έστω και με τον δικό τους τρόπο, την ικανοποίηση αιτημάτων τους.
Από την άλλη, ας επιτρέψουμε στους υπουργούς που βρίσκονται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης να έχουν καλύτερη εικόνα και εκείνοι δεν περιγράφουν τον Αρμαγεδώνα. Το κλίμα δεν είναι τόσο ζοφερό όσο θέλουν κάποιοι να είναι. Κάτι που επιβεβαιώνουν και αρκετοί επίσημοι αξιωματούχοι της Ευρώπης ο καθένας με τον τρόπο του. Ένα παράδειγμα, είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ντομπρόβσκις ο οποίος την ίδια ώρα που το μιντιακό σύστημα έφερνε την καταστροφή, διατύπωνε την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση στα ''σχετικά'' (επίμαχα) σημεία, σημειώνεται πρόοδος.
Δεν λέω ότι όλα είναι ρόδινα και καλά, αλλά θα μου επιτρέψετε να αμφισβητήσω και ότι όλα είναι μαύρα. Οι δανειστές δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει την τελική διαπραγματευτική τους γραμμή και οι δηλώσεις τους είναι πολύ προσεκτικές. Είμαστε εν μέσω μιας κρίσιμης καμπής των συζητήσεων που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας και αν μη τι άλλο, όλοι, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην παίζουμε τον ρόλο της Κασσάνδρας. Δεν ωφελούμε την χώρα.
Και οι θεσμοί πρέπει να λάβουν το μήνυμα των κινητοποιήσεων. Μιας κοινωνίας η οποία έχει φτάσει στα όριά της και αντιδρά, κινητοποιείται και διαμαρτύρεται.
•  Μήπως η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί από μόνη της να σηκώσει το βάρος και θα πρέπει να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση;
-Μου αρέσει να αναφέρω μία σημειολογική, περισσότερο, ένδειξη ότι τα πράγματα δεν προάγουν την απειλή της κοινοβουλευτικής αδυναμίας και ανεπάρκειας της συγκυβέρνησης. Πρόκειται για το νούμερο 154 των βουλευτών που στήριξαν τη γραμμή της κυβέρνησης, στην προηγούμενη ψηφοφορία.
Κοιτάξτε. Ο ελληνικός λαός, πριν 5 μόλις μήνες έδωσε μια καθαρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ και μάλιστα, ενώ γνώριζε τι ήταν υποχρεωμένη αυτή η κυβέρνηση να υλοποιήσει. Κάτι που γνώριζαν και οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Αυτή, λοιπόν, την εντολή οι 153 βουλευτές θα την τιμήσουν στο έπακρο και - όπως είδαμε - ίσως η πλειοψηφία διευρυνθεί κιόλας.
Τώρα… Θα μου επιτρέψετε να κάνω την εξής βάσιμη υπόθεση... Μήπως όσοι μιλούν για Οικουμενική κυβέρνηση στην άκρη του μυαλού τους έχουν σκληρότερα μέτρα… Τι ακριβώς θέλουν, τελικά; Μήπως την προλείανση του εδάφους ώστε να διαμορφωθεί η απειλή ακόμα περισσότερων κοινωνικών κατακτήσεων? Γιατί, άραγε, τόση αγωνία για τη δημιουργία Οικουμενικής κυβέρνησης; Τι ζητούν; Την άδεια και τη νομιμοποίηση για σκληρότερα μέτρα;
Είναι προς όφελος της χώρας να εγκύψουν όλοι με ευθύνη πάνω στα προβλήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση και να μην τραβάει ο καθένας τον δικό του δρόμο ανάλογα με τις προσωπικές του στρατηγικές.
Στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων και των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση θα αναδειχθεί η πολιτική γενναιότητα του καθενός, ή οι μικροσκοπιμότητες και οι προσωπικές μωροφιλοδοξίες. Δηλαδή, πραγματικά διερωτώμαι. Μόνο αν μπουν στην κυβέρνηση βάζουν πλάτη; Διαφορετικά όχι;
•  Οι διεργασίες που γίνονται αυτήν την περίοδο στο χώρο της Κεντροαριστεράς αφορούν και το ΣΥΡΙΖΑ; Θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία δική σας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Αν το ΠΑΣΟΚ και η κυρία Φώφη Γεννηματά, αλλά και οι άλλες δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς εγκαταλείψουν το «όχι σε όλα» και αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, τους περιμένουμε να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, υπερασπίζομαι την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης. Και θέλετε να σας πω και κάτι ακόμη; Η στήριξη της κυβέρνησης στο μείζον θέμα των συντάξεων από πλευράς των σοσιαλδημοκρατών, θα είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για το άνοιγμα ενός δρόμου συνεννόησης μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.
Για μένα είναι κάτι παραπάνω από καθαρό, ότι η ΝΔ, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, πλέον έχει αποσαφηνίσει ιδεολογικά τη νεοφιλελεύθερη ταυτότητά της. Ως εκ τούτου, απέναντι στις πολιτικές επιλογές της κατεδάφισης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, θα συστρατευθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι αναπόδραστη εξέλιξη αυτό. Και όσοι αγνοούν αυτή τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται, θα μείνουν απολιθώματα της Ιστορίας. Ποτέ δεν κατάλαβα την εμμονή κάποιων να συγκυβερνήσουν με τον Μητσοτάκη. Τόση δεξιολαγνεία, πια…;
•  Τα σενάρια περί νέων προώρων εκλογών που «φούντωσαν» μετά και την πρόσφατη δήλωση του κ. Καμμένου, θεωρείτε ότι έχουν βάση; Μπορούν να αποτελέσουν λύση αν υπάρξει αδιέξοδο με τους εταίρους;
Οι αντίπαλοί μας, μας έχουν κατηγορήσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν κυβερνούμε αλλά αρεσκόμαστε στο να κάνουμε εκλογές. Γι' αυτό και έχουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, την πρόνοια όσο και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης ώστε να μην τις ζητούν και τώρα.
Αλλά ειλικρινά κύριε Αργυρόπουλε. Σε τι θα ωφελούσαν αυτή τη στιγμή οι εκλογές; Υπάρχει, δηλαδή, κάποια ορατή εναλλακτική λύση η οποία μας διαφεύγει; Μια λύση η οποία θα μας έκανε ξαφνικά να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες; Ποιο είναι το σχέδιο που θα ακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης; Μας το έχει πει; Θα μας το πει; Έχει σχέδιο; Οι εκλογές ή οι συζητήσεις για εκλογές, σήμερα, μόνο πισωγύρισμα μπορούν να σηματοδοτήσουν σε μία φάση, μάλιστα, που για πρώτη φορά μέσα στα 5 χρόνια κρίσης, διακρίνεται ένας ελπιδοφόρος ορίζοντας, μόλις ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση.
Ιστορική μας ευθύνη είναι να βγάλουμε την χώρα απ΄ αυτή την τρικυμία και θα κριθούμε στο τέλος της 4ετίας.
•  Έχετε ανακοινώσει ότι επίκειται αλλαγή τού εκλογικού νόμου. Μπορείτε να προσδιορίσετε τις βασικές του αρχές;
Καταρχάς, θεωρώ αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε ένα ζήτημα που προάγει την καλύτερη λαϊκή αντιπροσώπευση και την καταπολέμηση των προϋποθέσεων διαφθοράς τις οποίες ενέχει το τεράστιο μέγεθος εκλογικών περιφερειών, με πρόταγμα την Β' Αθηνών η οποία έχει εκ του μεγέθους της καταστεί ένα μεγάλο εκτροφείο διαφθοράς.
Θα περιορίσουμε το σημερινό μπόνους των 50 εδρών τόσο όσο να μην αποθαρρύνουμε και τις λογικές συνεργασιών και συνεπώς, συνασπισμών. Αρκεί, βέβαια, να δηλώνονται ως συνασπισμοί, πριν από την προκήρυξη εκλογών.
Στο τραπέζι μπαίνει και το ποσοστό εισόδου στη Βουλή του 3%.
Συζητάμε, επίσης, την εκλογή από τη βάση των υποψηφίων βουλευτών.
•  Πως κρίνετε τις τοποθετήσεις συγγενικών προσώπων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών σε θέσεις μετακλητών;
-Να σας απαντήσω συνολικά συμπεριλαμβανομένης και μιας απάντησης στην προπαγανδιστική φημολογία του προηγούμενου διαστήματος αναφορικά με την δήθεν αύξηση των μετακλητών και με ένα σωρό ανυπόστατα που ακούστηκαν. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βερναρδάκης έχει δώσει επαρκείς και εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 23 του Ν.4320/2015, τροποποιήθηκαν οι σχετικές διατάξεις και προβλέπεται, πλέον, μειωμένος αριθμός θέσεων μετακλητών υπαλλήλων από 5 σε 4 για κάθε γραφείο υπουργού, ενώ για τις ενιαίες θέσεις για ειδικούς συμβούλους προβλέπεται μείωση από 4 σε 3.
Σε κάθε γραφείο Αναπληρωτή υπουργού, υπήρξε η ίδια μείωση από 5 σε 4 για τους μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ για κάθε γραφείο υφυπουργού η μείωση είναι και πάλι για τους μετακλητούς από 4 σε 3.
Από μόνη της αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο την πρόθεση αυτής της κυβέρνησης σε ζητήματα μανδαρινισμού και την αποφασιστικότητά της να πατάξει κάθε σύμπτωμά του.
Η κυβέρνηση αυτή έχει 643 μετακλητούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων όμως και των ειδικών και επιστημονικών συμβούλων και συνεργατών. Αντίθετα, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είχε τον Δεκέμβριο του ’14, 649 μετακλητούς υπαλλήλους συν 524 ειδικούς επιστημονικούς συμβούλους και συνεργάτες στα γραφεία του πρωθυπουργού και των υπουργών στις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, τους οποίους για επικοινωνιακούς λόγους δεν εμφάνιζε ως μετακλητούς. Δηλαδή, σύνολο 1.173. Διπλάσιοι από όσους υπηρετούν σήμερα στις ίδιες θέσεις.
Τώρα, αν σε κάποιες εκατοντάδες άτομα, έχουν βρεθεί και δυο-τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες αξιοποιήθηκαν πρόσωπα που είχαν την «ατυχία» να είναι συγγενείς κυβερνητικών ή κομματικών στελεχών, ας μην αποκλείουμε την περίπτωση να αξίζουν και να πληρούν τα κριτήρια, οπότε κάθε μορφή αποκλεισμού τους, θα συνιστούσε κι αυτό μιας μορφής ρατσισμό...
• Πότε θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για βελτιώσεις στον «Καλλικράτη». Θα περιοριστείτε σε θεσμικές αλλαγές ή θα υπάρξουν και αλλαγές στα όρια των δήμων;
Σας δίνω λοιπόν μία είδηση. Kαταθέσαμε στη Βουλή μια διάταξη στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου για το Παράλληλο Πρόγραμμα, που προβλέπει τη σύσταση της επιτροπής για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη". Μιλάμε για μία ριζική παρέμβαση, η οποία αφορά την πραγματική αποκέντρωση, με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση. Θα πρέπει, αν θέλουμε να κάνουμε αποκέντρωση, να περάσουμε και πόρους και, δεύτερον, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία, να χτυπηθούν τα φαινόμενα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων που πραγματικά πνίγουν κάθε προσπάθεια αναπτυξιακή. Αν θέλουμε να πάμε πραγματικά σε μία αποκέντρωση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με ένα επιτελικό κράτος και με την αυτοδιοίκηση να έχει το ρόλο που μπορεί να έχει, νομίζω ότι πρέπει να έχουμε το κουράγιο να μην υποκύψουμε στον πειρασμό του διαχειριστικού μεγέθους της κεντρικής εξουσίας. Όσον αφορά το χωροταξικό δεν είναι στις προτεραιότητές μας διότι, αν ανοίξουμε το χωροταξικό, κάηκε η όλη υπόθεση η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και ουσία μέχρι τώρα. Πρέπει όμως να βρούμε τρόπους, γιατί, ξέρετε, ένα από τα ζητήματα τα οποία εγώ θέτω είναι ότι η χώρα αναπτύσσεται με πολύ μεγάλες αποκλίσεις και μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες».

•  Έχετε δεσμευτεί επανειλημμένα ότι μέσα στο 2016 θα έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας. Τι ακριβές θα περιλαμβάνει αυτή η μεταρρύθμιση;
Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 15 χρόνια, όπως έχει επισημάνει και η Ε.Ε. Είναι κάτι που στοιχίζει καθημερινά πολλά στην Ελλάδα, οικονομικά και όχι μόνο. Το παρακολουθώ στενά. Προχωρούμε στο μητρώο των πολιτών πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων του δημοσίου. Μέχρι σήμερα, 11.000.000 δικαιολογητικά και πιστοποιητικά που διακινούνται έγχαρτα. Το κόστος σε εργατοώρες είτε του πολίτη είτε του κράτους, είναι ανυπολόγιστο. Αυτό, λοιπόν, θα γίνεται οίκοθεν, μέσω κομπιούτερ. Ο στόχος, όπως πολύ σωστά είπατε, είναι αυτό να γίνει μέσα στο ’16. Έτσι θα μπορεί, επί παραδείγματι και ο δάσκαλος να μπαίνει στο δημοτολόγιο, να παίρνει την πληροφορία και να γράφει το παιδί. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη παρέμβαση αντιγραφειοκρατική και σε συνδυασμό με την διάταξη που έχουμε καταθέσει στο νομοσχέδιο του κ. Βερναρδάκη όπου συνιστούμε την εθνική επιτροπή κωδικοποίησης της νομοθεσίας και διοικητικής διαδικασίας, θα περιοριστεί σημαντικά η πολυνομία. Είναι μια βαθιά μεταρρύθμιση η οποία δεν θα κοστίσει καθόλου και σε θέσεις εργασίας.

Αρχ. Ολυμπία και Πύργος θα είναι καθαροί στην αφή της Φλόγας
•     Παρά τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει το πρόβλημα των σκουπιδιών σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία παραμένει άλυτο, όπως διαπιστώσατε και στην τελευταία επισκεψή σας στην Ηλεία. Σκέφτεστε κάποια άλλη λύση μετά την άρνηση των δημάρχων Αγρινίου και Βόνιτσας να δεχθούν σκουπίδια στους ΧΥΤΑ Στράτου και Παλαίρου;
-Δεν υπάρχει άρνηση του Δημάρχου Βόνιτσας-Ακτίου, πλέον. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση του ΦΟΣΔΑ Παλαίρου, δέχεται τελικά τα σκουπίδια Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας. Η δημιουργία του ΧΥΤΗ Τριανταφυλιάς και η ειδική μονάδα μηχανικής επεξεργασίας θα επιλύσει το ζήτημα για τα επόμενα 2 χρόνια και σ' αυτό το χρόνο θα πρέπει να έχει επιδειχθεί η απαιτούμενη υπευθυνότητα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να ανευρεθεί η οριστική λύση. Το Υπουργείο έχει τη βούληση και τη διάθεση να συνεργαστεί, κάτι που έχει αποδείξει.

•     Πώς κρίνετε το ομόφωνο ψήφισμα της ΚΕΔΕ να καταδικάσει τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το υπουργείο στον Άρειο Πάγο για τους δύο δημάρχους και τους δύο Πρόεδρους των ΧΥΤΑ;
-Κατά τη δική μου κουλτούρα και αντίληψη, η Δημόσια Υγεία και ειδικά η υγεία των μικρών παιδιών είναι σε απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με μικροσκοπιμότητες.
     Μπορείτε να δώσετε μια διαβεβαίωση ότι έως τις 21 Απριλίου που θα γίνει η αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου, τα σκουπίδια θα έχουν φύγει, τουλάχιστον από τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι λαμπαδηδρόμοι;
- Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση και αισιοδοξώ ότι με τη συνεργασία και την προσπάθεια όλων, αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.

Συνέντευξη του Γιάννη Αργυρόπουλου

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου