Νέα Μάκρη, Μαραθώνας και νέος Καλλικρατικός Δήμος. Μία συζήτηση που γίνεται με λάθος τρόπο

Και ο νοών νοείτω ... Ας όψονται Πάγκαλος, Λουιζος και λοιποί παρατρεχάμενοι βολευτάδες

Από τoν Μανώλη Χατζηεμμανουήλ Πτυχιούχο Οικονομολόγο - Φοροτεχνικό 
 Άλλη μια συζήτηση που διεξάγεται στον τόπο μας με λάθος τρόπο. Πρόκειται για το Δήμο Μαραθώνα όπως προέκυψε από το νόμο του Καλλικράτη με τη συνένωση Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, Γραμματικού και Βαρνάβα. Αφορμή είναι η πρωτοβουλία κατοίκων της Νέας Μάκρης που επικαιροποιεί παλαιότερη απόφαση του τοπικού συμβουλίου για επανασύσταση του πρώην Δήμου Νέας Μάκρης.

Τι ακριβώς εκφράζει τα παραπάνω αίτημα?
Νοσταλγία για το παρελθόν που ο Δήμος Νέας Μάκρης είχε πράγματι ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής,κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης?
Οργή για τη στασιμότητα και οπισθοδρόμηση που υπάρχει σήμερα?
Συνειδητοποίηση ότι η αναγκαστική συνύπαρξη με το Μαραθώνα Γραμματικό και Βαρνάβα είναι μη λειτουργική ενδεχομένως και μη επιθυμητή?
Μπορεί να γίνει σήμερα αυτή η συζήτηση? Ναι μπορεί και πρέπει,το να κλείνεις τα μάτια σε υπαρκτά ζητήματα δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα. Τρία πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα προκειμένου να γίνει με γόνιμο τρόπο αυτή η συζήτηση.
1. Ο νόμος περιόρισε σημαντικά τις αυτοδιοικητικές λειτουργίες. Έχει κανείς σήμερα στη Νέα Μάκρη,στο Μαραθώνα, ακόμα περισσότερο στο Γραμματικό και στο Βαρνάβα την αίσθηση ότι υπάρχει αυτοδιοίκηση?Οτι οι κάτοικοι έχουν τον οποιοδήποτε ρόλο στο γίγνεσθαι της περιοχής τους? Τα συμβουλευτικά τοπικά συμβούλια δεν είναι αυτοδιοίκηση αλλά ο ορισμός της ανυπαρξίας της.
2. Ο σχεδιασμός των γεωγραφικών ορίων των νέων Δήμων έγινε πρόχειρα, χωρίς την γνώμη των τοπικών κοινωνιών, χωρίς τεχνική-επιστημονική προσέγγιση, με κυρίαρχες τις πολιτικές σκοπιμότητες και κάτω από την πίεση των δανειστών για άμμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση του Δήμου Μαραθώνα έγιναν δύο σοβαρά λάθη: Α. Προστέθηκε η κοινότητα Βαρνάβα και έτσι δημιουργήθηκε ένας Δήμος χωρίς εσωτερική συνοχή που για να πας από τον Νέο Βουτζά μέχρι το Βαρνάβα θέλεις μία ώρα. Πώς θα καλυφθούν ισοδύναμα οι ανάγκες αυτών των περιοχών μάλλον δεν απασχόλησε κανένα. Β. Εξαφανίσθηκε το όνομα της Νέας Μάκρης,μιάς πόλης με πάνω από 20000 μόνιμους κατοίκους,ένα όνομα που υπήρχε για να θυμίζει τη Μάκρη της Μικράς Ασίας.Μα θα έπρεπε να εξαφανισθεί το όνομα του Μαραθώνα? Οχι βέβαια, αλλά πως έγινε ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου?Αυτό ακριβώς.
3. Για τη σημερινή κατάσταση στη Νέα Μάκρη δεν φταίει ούτε ο Μαραθώνας ούτε οι άλλες περιοχές. Στις αστοχίες του νόμου προστέθηκε η τραγική ανυπαρξία Δημοτικής αρχής που δεν μπορεί να κάνει ούτε τα βασικά. Δεν αναπτύχθηκε ο Μαραθώνας και έμεινε πίσω η Νέα Μάκρη, όλοι μαζί βουλιάζουμε και αντί η ανάπτυξη μιας πόλης να προσθέτει στην άλλη έγινε το αντίθετο.
Μπορούν σήμερα να διορθωθούν πράγματα με το νόμο που θα έρθει για την τοπική αυτοδιοίκηση? Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί θέμα αλλαγής ορίων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει μία συζήτηση και μία προσπάθεια. Οχι όμως με τον τρόπο που γίνεται. Όσοι έχουν ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου ας το ξαναβάλουν στη θήκη διότι αυτά η κοινωνία τα έχει ξεπεράσει. Με τους γείτονές μας ήμαστε και θα παραμείνουμε φίλοι. Όσοι πάλι καταγγέλλουν διασπαστές μάλλον βλέπουν φαντάσματα με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές. Φαίνεται ότι η ιστορία δεν τους δίδαξε τίποτα.
 www.dimotisnews.gr
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου